TIPY PRE VAŠU RA

Nielen lekár, ale aj VY dokážete vo veľkej miere ovplyvňovať svoju RA a to, ako sa cítite. Ako? Dodržiavaním liečby a správnym nastavením životného štýlu. 

 

Čo by mal dodržiavať každý pacient s RA? Pomôžu vám nasledujúce tipy.

  • Užívajte lieky presne podľa odporúčaní lekára a v určenom čase.
  • Ak sa v mimoriadnych prípadoch stane, že neužijete predpísané lieky, konzultujte situáciu s lekárom.
  • Hovorte otvorene o RA a o tom, ako na vás liečba vplýva (napr. o tom, ako ju znášate, či pociťujete nejaké vedľajšie účinky liečby a podobne).

  • Zapíšte si pred návštevou lekára všetky otázky, ktoré vás od posledného stretnutia s ním trápia či zaujímajú.

  • Informujte svojho reumatológa, ak ste navštívili nového lekára – špecialistu a tiež o všetkých liekoch, ktoré vám od jeho poslednej návštevy predpísal iný lekár. 

  • Ak vám na niečom mimoriadne záleží, alebo vás čokoľvek trápi a má to súvis s ochorením, komunikujte o tom so svojím lekárom.

 

Odporúčaná strava  

  • Jedzte potraviny, ktoré pôsobia protizápalovo:
    • rybí olej – najbohatší zdroj protizápalovo pôsobiacich omega-3 mastných kyselín;
    • tučné severské ryby (napríklad losos)- nesmú byť nakladané v rastlinnom oleji, alebo vysmážané na repkovom, slnečnicovom či sójovom oleji;
    • ľanový olej - najbohatší rastlinný zdroj omega-3 mastných kyselín;
    • olivový olej – pre reumatika jediný vhodný rastlinný olej, má neutrálny vplyv na tvorbu zápalových látok.

 

  • Vhodné potraviny pri reumatizme:
    • surové ovocie a zelenina, strukoviny, sója;
    • celozrnné potraviny, pšeničné klíčky, naturálna ryža, jačmeň;
    • orechy, vlašské orechy, mandle, ľanové semiačka, chia semienka;
    • kyslá kapusta, brokolica, cesnak, cibuľa, kapusta, pór, pažítka, špargľa, jogurty;
    • jahody, čerešne, zázvor, kurkuma, trstinová melasa;
    • vitamín D, C, zinok, selén;
    • pitný režim – najvhodnejšie je pitie čistej vody, nesýtených minerálok (napr. s obsahom magnézia), zeleného čaju, aloe vera, bylinkových sypaných čajov a čajových zmesí, pŕhľavy, repíka a mäty.

 

  • Nevhodné potraviny pri reumatizme:
    • červené mäso, živočíšne výrobky, bravčové mäso, údeniny;
    • rastlinné maslá a oleje: slnečnicový, sójový a repkový;
    • kešu a arašidy;
    • alkohol, čokoláda, kolové nápoje, sýtené nápoje;
    • kravské mlieko;
    • vajcia;
    • prísady ako magi/vegeta, sójová omáčka, horčica.
  •  Aj pri RA platí, že pohyb je život.

  •  Cvičte šetrne a pomaly tak, aby vám pohyb nespôsoboval bolesť.

  •  Pohybové možnosti konzultujte so svojím lekárom alebo fyzioterapeutom.

  •  Veľmi vhodný je nordic-walking.

  • Je normálne, že máte dobré, ale aj zlé dni, kedy sa necítite najlepšie.

  •  Nájdite si spôsob, vďaka ktorému sa budete cítiť lepšie, a robte si radosť.

  •  Veľa sa smejte.

  •  Sústreďte sa na seba a relaxujte.

  •  Udržiavajte aktívne spoločenské kontakty. 

  •  Vyhľadajte podporu v pacientskej organizácii, napríklad v Lige proti reumatizmu na Slovensku.

  •  Pomôcť vám môže aj individuálny prístup psychoterapeuta alebo psychológa.

  • Na potlačenie bolesti pri akútnom zhoršení zápalu môžete použiť chladivé obklady,  3x denne ich nechajte pôsobiť 30 minút.

  • Tepelné procedúry nie sú vhodné, pretože teplo zhoršuje prejavy aktívneho ochorenia.

  • Na 24 hodín si denne na kĺby aplikujte bandáže zo 100% ovčieho rúna, veľmi pomôžu aj pri zápale, upokojujú bolesť kĺbov a zmierňujú puchnutie, utíšia a znížia intenzitu bolesti. 

  • Oddych, rehabilitácia a cvičenie: znižujú, uvoľňujú a potláčajú prejavy reumy.

  • Trávte dostatok času vonku na slnku.